Hur funkar en Mac?

Räknar du dig själv som en Windows-användare och ska nu behöva lära dig Apples macOS?
Det ska vara rätt enkelt att komma igång då Apple siktar på användarvänlighet när dom skapar sina system.

Skillnader finns ju mellan det man är van med och det nya.
Men vi börjar med lite grundläggande information.

Operativsystem är ju den samling av program och filer som gör att du kan använda din dator, det är alltså det du ser på skärmen när du startar din dator.
Som privatperson så väljs det generellt mellan Windows och macOS, det finns andra alternativ som andra väljer som är linux-baserade system.
Har du en Windows-dator och behöver pc-support online?
Microsoft utvecklar Windows och Apple har tagit fram macOS, systemen är utvecklade för att köras på olika sorters maskiner där macOS avses att användas enbart på datorer byggda av Apple.
Det går att köra operativsystemen på andra maskiner som inte är avsedda för det men det krävs massor av tid och engagemang för att det ska fungera och i slutänden så fungerar det ändå inte optimalt. Behöver du it support Stockholm så kan du lätt få detta online.

Vid första anblick så ser systemen snarlika ut men det finns en hel del skillnader som gör det svårt att använda om man är van med ett annat system.
Är man inte en van datoranvändare så kan det vara nästintill omöjligt.
När man först sätter sig vid en Apple-dator så möts man av skrivbordet, det ser lite annorlunda ut jämfört med Windows. Istället för aktivitetsfältet har man en Dock-bar med ikoner.
Dom senare Windowssystemen börjar efterlikna detta. I den Dock-baren så kan man sätta genvägar till program och appar, även program som är igång och körs syns här.

Längst upp till vänster det man ett äpple, klickar man på den så dyker en meny upp. Denna menyn motsvarar inte startmenyn utan innehåller istället systeminformation och genväg till systeminställningar som motsvarar kontrollpanelen i Windows. Det kan vara en bra ide om man har en ny dator eller är ny användare att gå in och kika på inställningarna och se vilka alternativ man har. Behöver du hjälp med att konfigurera trådlöst nätverk, få hjälpen online.

Det finns såklart flera program installerade på datorn och bara vissa syns i Dock-baren, enklaste sättet att starta ett annat program är genom att klicka på det lilla förstoringsglaset längst uppe till höger på skärmen. Spotlight heter det som är en inbyggd sökfunktion vilken motsvarar sökfältet längst nere till vänster i Windows.
Här skriver man in namnet på programmet man vill köra men kan även söka på filer eller mappar, efter hand som man skriver så dyker det upp alternativ som du klickar på för att starta.
Hittar du inte ett program du har installerat, kontakta it-support online.

När man startar ett program så ser man tre ikoner längst uppe till vänster, ett kryss, minustecken och två pilar.
Krysset stänger ner fönstret och programmet helt, minustecknet minimerar och gömmer fönstret i bakgrunden.
Dom två pilarna maximerar fönstret så det täcker hela skärmen vilket gör att allting döljs bakom. För att komma tillbaka ut ur detta helskärmsläget så kan man antingen dra muspekaren högst upp på skärmen så menyn syns eller så trycker man helt enkelt på escape-knappen på tangentbordet.
Trycker man en andra gång på dom två pilarna så återfår fönstret sin ursprungliga storlek.
Har du ingen uppkoppling, felsök trådlöst nätverk hemma.

Vissa program har ett annorlunda beteende när man klickar på den gröna knappen med dom två pilarna på som till exempel kalkylatorn som istället för att gå in i helskärm visar fler räknefunktioner istället. Däremot kan man precis som i Windows ta tag i kanten på fönstret och dra det till önskad storlek.

Vill man hitta sina filer så är det Finder du ska starta, det motsvarar utforskaren i Windows. För att starta Finder så klickar man på det glada ansiktet längst nere till vänster i Dock-baren.
Här hittar man alla program som är installerade på datorn, hämtade filer och andra alternativ, behöver du datahjälp så finns det online.
Till en början så ser man inte allt i menyn på vänstersidan utan man det rekommenderas att man går in i inställningarna och väljer vad man vill ska visas.
För att komma åt inställningarna för ett aktivt program så klickar man på äpplet uppe i hörnet för att ta fram dessa.
Behöver du hjälp med inställningarna till din Mac så kan du få macsupport snabbt och enkelt.

Att installera program är enkelt på alla maskiner oavsett system nuförtiden, man öppnar App store precis som man gör på en telefon eller en windowsdator och söker fram det man ska ha.
Installera med ett tryck är modernt och här för att stanna.
Vill man arbeta med ordbehandling så ska man leta fram Pages, Numbers och Keynote som motsvarar Word, Excel och Powerpoint. Dessa ordbehandlingsprogram är gratis.
Självklart kan man öppna filer skapade i dessa programmen i andra system och tvärtom.

App-store kanske inte har just det programmet du är ute efter och då får man leta upp rätt hemsida och ladda ner programmet, detta upplevs som lite svårare än på Windows.
När filen är nedladdad så vill inte systemet installera programmet för att det inte är från App-store.
För att kunna installera nerladdade program så får man gå in i inställningarna och leta upp säkerhet och integritet, under Allmänt finns det alternativet som tillåter program hämtade från andra platser. Ändra till App-store och angivna utvecklare och sedan klickar man på låset nere i kanten och skriver in sitt lösenord.

Tack vare denna funktion så har macOS en större motståndskraftighet gentemot virus.
Behöver du hjälp med att installera ett program så kan du lätt få Mac support online.
Alla program är ju inte av Apple godkända utvecklare så man kommer att stöta på program som inte kan installeras, för att installera ändå får man gå tillbaka till ovan nämnda inställningar och klickar på knappen ”Öppna ändå”

MacOS är ett ganska säkert operativsystem som man kan experimentera i utan att det förstör något, känn dig trygg med att testa dig fram med vilka alternativ som passar dig bäst och utforska vad som finns på din dator. Har du flera datorer i ett nätverk och dom inte hittar varandra så kontaktar du nätverkstekniker för att få det att fungera.