Hur en rättegång går till
Oavsett om det är familjerätten Linköping eller tingsrätten i Norrköping så är förfarandet likadant eller liknande i vissa fall. Fall som handlar om barns vårdnad Norrköping handläggs på en familjerätt som exempel.
Om det går så långt att det är dags för rättegång så innebär det att en åklagare bedömer att det finns tillräckligt med bevis för en fällande dom.
Rättegång kan även kallas sammanträde i domstol eller huvudförhandling.
Här närvarar jurister Linköping om man befinner sig i det närområdet och någon har anlitat dessa.
Under rättegången ska åklagaren lägga fram bevis på vad som skett.
Om man ska infinna sig vid en rättegång så får man en kallelse. Det är viktigt att komma och om man inte kan komma måste man ange en giltig anledning.
Det kan vara så att domstolen bedömer att man måste närvara trots sin anledning. Bedöms det att man ska komma men inte kommer så får man betala ett vite som anges på kallelsen. I vissa fall kan man bli hämtad av polis och bli tvingad att närvara.
När rättegången startat så hälsar domaren alla välkomna och åklagaren berättar det anses att brottet går till.
Därefter får målsägande berätta om händelsen och därefter eventuella vittnen. Detta spelas in med ljud och bild.
Därefter få man svara på frågor för komplettering, det är viktigt att man är detaljrik och återger händelsen så bra som möjligt.
För det mesta så är rättegångar offentliga och vem som helst får vara med och lyssna, men i vissa fall så är det bakom stängda dörrar.
Kan man av något fall inte vittna när den tilltalade är i närheten så ska man berätta detta snarast så man får möjligheten att vittna i enskilt rum.
Man kan även be åhörare att gå ut under vittnesmål.
Ibland får man reda på domen direkt efter överläggningen som hålls i enrum efter rättegången men ibland kan man vänta mer än två veckor på domen.
Efter rättegången i receptionen så kan man begära ersättning för resor samt förlorad arbetsinkomst upp till ett visst belopp.
Är man inte nöjd med domen så kan man överklaga denna.